logo
logo

På tur til Qasigiannguit

  • Stedet med de spraglede sæler

    På tur til Qasigiannguit

På tur til Qasigiannguit

Stedet med de spraglede sæler

Vi sejler fra Ilulissat og passerer de store isfjelde, som majestætisk tårner sig op der, hvor Isfjorden munder ud i Diskobugten. Vi passerer bygden Ilimanaq og sejler i den smukke skærgård ned til Qasigiannguit (Christianshåb). Både på ud- og hjemturen er der gode chancer for at se såvel sæler som hvaler og isfjelde i alle størrelser.

Vi ankommer til byens havn, lægger til og går op i byen. Qasigiannguit har 1300 indbyggere og er mindre end Ilulissat, men har sit helt eget særpræg. Tilfælles med andre grønlandske byer er de mangefarvede huse. Qasigiannguit er dog særlig farverig med et grønt bagland af fjelde, dale og tundra.

På turen rundt i byen får vi et godt indtryk af dagliglivet. Vi passerer området, hvor hundene bor. Vi besøger Grønlands ældste træhus fra 1734, som er en del af byens museum. En særlig oplevelse er projektet ’Levende Boplads’, som fagligt er funderet i Qasigiannguit Museum. Her er der i sommermånederne tilbud om åbne værksteder og historisk levendegørelse. Konebåde og kajakker sættes i havet, frivillige klæder sig i skindtøj og gengiver livet på en typisk sommerovernatningsplads i Diskobugten i 16-1700-tallet.

Mellem besøg og aktiviteter finder vi et godt tidspunkt -og sted, hvor vi kan nyde den medbragte frokost fra Hotel Arctic.

Specielt for området er de varme somre med temperaturer på op til 27 grader celsius.. Det er også ved Qasigiannguit, at Grønlands ældste boplads ligger, og her har mange spændende udgravninger fundet sted. Under udgravninger i 1983 fandt arkæologer organiske materialer og hår en halv meter nede i permafrosten. Håret var cirka 4-500 år gammelt og det eneste menneskelige materiale, forskerne havde at arbejde med. Det var imidlertid først mere end 25 år senere, at forskeren Eske Willerslev via DNA-analyser og moderne teknologi gjorde sine internationalt opsigtsvækkende fund, idet han fandt ud af, hvordan den afdøde ejer af den ældgamle hårtot så ud.

Således fyldt op med sansemættende indtryk sætter vi atter kurs mod Ilulissat. Vi slutter dagen med manér – med hygge og afslapning i Hotel Arctics velassorterede bar, på hotellets skønne terrasse eller på værelset, som alle har udsigt til de store isfjelde og livet i Diskobugten.

Varighed ca. 8 timer

Book en dagstur til Qasigiannguit

Brug pilene til at browse gennem månederne.
De grønne felter markerer, at det er muligt at booke en tur.

Pris: 2.200,00 DKK / person

Der skal være minimum 8 deltagere, for at turen kan gennemføres.

Mødested: Tourist ponton på nordsiden af havnen – ved Halibut Greenland. Vi mødes 10 minutter før afgang.

Husk at medbringe varmt overtøj, der kan være koldt på vandet, uanset solens stråler. Husk solcreme, solbriller og fotoapparat.

Forhør om andre spændende ture:

Ilimanaq
Sejlturen til Ilimanaq varer en god times tid.  I den lille bygd er der sket meget de seneste år. Flere af de gamle kolonihuse er nænsomt renoveret, og gastronomi i særklasse er rykket til øen med Restaurant KOKS, som har ikke mindre end to Michelinstjerner.  Bygden har 90 indbyggere og giver et godt indblik i 1700-tallets kolonitid og fangerkultur. På turen retur sidder vi igen på første parket til de store isfjelde, når vi passerer udmundingen af Isfjorden.

Oqaatsut (Rodebay)
Kaffemik og lyngstegt sælkød. Lyder det fristende? Så tag med på sejlturen til Oqaatsut – Ilulissats mindste bygd med bare 30 mennesker. Vi går i land, får en rundvisning og en herlig frokost inden turen retur til Ilulissat.

Uummannaq
Uummannaq - måske Nordgrønlands smukkeste by med sine mange kulørte huse spredt ud over det kuperede terræn - ligger på en 12 kvadratkilometer stor ø for foden af det 1.175 meter høje hjerteformede fjeld. Her oplever vi hele Grønland på et sted: Midnatssol, hunde og slæder, is, hvaler, fuglefjelde og en venlig befolkning. Vi besøger byen med den smukke kirke, tager på tur til en nedlagt boplads, ser nærmere på en af områdets ni gletjerere, kommer tæt på de stejle klippesider med masser af fugle. Er vi heldige møder vi også julemanden. Under alle omstændigheder går turen forbi hans hytte.  Tæt ved Uummannaq ligger en gammel vinterboplads Qilakitsoq, hvor man i 1972 fandt mumierne af seks voksne og to børn - det ældste kendte fund af velbevarede mennesker og dragter i hele den arktiske kulturkreds.

Upernavik
Upernavik er Grønlands næstnordligste by: 72 grader nord, narhvaler, hvidhvaler, isbjørne, verdens største fuglefjeld og sommer med sol døgnet rundt. Hele 100 øer findes i omegnen af Upernavik, og har vi god tid, er det værd at prøve at en tur i kajak i det spejlblanke vand. Ingen grønlandsk by uden museum – således heller ikke Upernavik, der har verdens nordligste frilandsmuseum. Narhvaler, hvidhvaler, sæler og isbjørne er fangernes bytte i Upernavik.

Qaanaaq
Qaanaaq ved Thule er Grønlands nordligste by og herfra er der kun 30 km til Canada. Den ligner ingen andre grønlandske byer, som den ligger der og skråner fladt ned mod havet. Her er snorlige veje, hvor de små huse ligger på række. Her kommer vi helt tæt på den grønlandske inuitkultur.  Længere mod nord ligger bygden Siorapaluk - en af verdens nordligste bosættelser. Oplev søkonger i milliontal - området er kendt for sine fuglefjelde.